KONTAKT

Vysoká škola Danubius

Richterova č. 1171

925 21 Sládkovičovo

Slovenská republika

tel : 031 773 28 11

Aktualita
20. máj 2014

Medzinárodná konferencia

Konfliktné zóny na euroázijskom kontinente


(Sociálne, politické a právne kontexty)


Termín konania: 22. – 23. mája 2014


Miesto konania: Piešťany


Partneri:


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvo zahraničných vecí Azerbajdžanskej republiky, Honorárny konzulát Azerbajdžanskej republiky  v SR.


Cieľ konferencie


Hlavným cieľom konferencie je poskytnúť priestor na výmenu vedeckých poznatkov a teoretických aj praktických skúseností v rámci odborných príspevkov a diskusií, identifikovať a analyzovať súčasnú politickú, právnu i sociálnu situáciu konfliktných zón na euroázijskom kontinente, navrhnúť možnosti riešenia a prognózovať scenáre budúceho vývoja.


Okruhy problémov:


  • História a súčasnosť konfliktných zón na euroázijskom kontinente;

  • Vznik a vývoj štátnych hraníc a ich dopad na etnickú a sociálnu inakosť;

  • Zmeny administratívne - správnych hraníc a ich dopad na konfliktnosť zón;

  • Etnický a konfesijný (náboženský) aspekt  v konfliktných zónach;

  • Politika (medzinárodná politika, geopolitika, politika štátu, regionálna politika) a jej dopad na vytváranie  konfliktných zón a riešenia konfliktov;  

  • Právne aspekty a legislatíva  v kontexte konfliktných zón;

  • Migračné procesy a ich dopad na vytváranie konfliktných zón;

  • Pozitívne a negatívne príklady riešenia ohnísk konfliktných zón;

  • Lokalizácia niektorých konfliktných zón (slovensko-maďarské vzťahy, slovensko-české vzťahy, nemecko-české vzťahy, Balkán, ukrajinsko-ruské vzťahy, slovansko-germánsky geopriestor, Náhorný Karabach, bipolárny svet v 20 storočí – príčiny a dôsledky jeho existencie, EÚ a riešenia konfliktných zón, kresťanstvo a islam – dva pohľady na svet).

Konferencia je určená pre odbornú verejnosť, akademikov predstavujúcich sociálne, politické, právne i ďalšie disciplíny, vedcov - pracovníkov výskumných centier, študentov 3. stupňa vysokoškolského štúdia.


Konferencia je interdisciplinárna a zameriava sa na aktuálne aspekty konfliktných oblastí euroázijského kontinentu, ich lokalizácie, príčin, vrátane pokračujúcej ekonomickej globalizácie, súčasnej hospodárskej krízy a ďalších štrukturálnych tlakov a taktiež možností riešenia.


Témy konferencie budú analyzované z hľadiska práva, filozofie, sociálnej politiky, politológie, teórie medzinárodných vzťahov, európskych štúdií, etiky, sociológie, ekonómie a ďalších humanitných odborov.